În luna martie 2021, în România se desfăşoară recensământul populaţiei şi locuinţelor – de probă, care are ca scop testarea capacității de colectare, stocare și prelucrare a datelor de recensământ, fiind o etapă importantă în pregătirea recensământului populaţiei şi locuinţelor propriu-zis, care va avea loc în primul semestru al anului 2022.
Datele sunt colectate de la un eşantion de cca 50 000 de gospodării din întreaga ţară.
Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la recensământul de probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel.
Recensământul de probă se va desfășura în trei etape:
-Faza 1: până la 9 martie – pregătirea bazei de date cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative și precompletarea chestionarelor individuale;
-Faza 2: 10 – 16 martie – auto-recenzarea – completarea chestionarelor online de către persoanele din gospodăriile cuprinse în eșantion (persoanele selectate în eșantion primesc un pliant informative, disponibil pe www.recensamantromania.ro şi www.insse.ro);
-Faza 3: 22 -31 martie – deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor față-în-față în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua autorecenzarea.
La nivelul Municipiului Bucureşti s-au selectat 42 sectoare de recensământ (câte 7 pentru fiecare sector administrativ) în care sunt cuprinse 2051 locuinţe.
Informații privind adresele selectate sunt disponibile accesând această pagină: https://bucuresti.insse.ro/rpl-2021/
- Recensământul de probă se adresează tuturor persoanelor din gospodăriile selectate în eșantion, indiferent de cetățenie, care au reședința obișnuită pe teritoriul României
- 10-16 martie2021: persoanele cuprinse în eșantion se vor autorecenza prin completarea chestionarului online după preînregistrare (https://rpl.insse.ro/)
- 22-31martie 2021: cei care, din motive obiective, nu s-au putut autorecenza vor primi vizita unui recenzor pentru realizarea interviului față-în-față
Participarea la recensământ și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii.
Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România runda 2021, modificată și aprobată prin Legea nr. 178/2020.